Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Gyerekjáték: így alakíthatjuk ki a csaptelepekhez szükséges lyukakat a gránit mosogatókon

Gyerekjáték: így alakíthatjuk ki a csaptelepekhez szükséges lyukakat a gránit mosogatókon

A gránitból készült mosogatótálcák divatosak, valamint időtállóak, hiszen UV-állóak, hő- és savállóak, és szinte törhetetlenek, ezért Magyarországon is egyre elterjedtebbek. A rögzítésük meglehetősen egyszerű, hiszen az esetek többségében szilikonragasztóval kell őket a munkalaphoz fogatni, vagyis még lefogató körmökre sincs szükség hozzájuk. A csaptelepek helyének kialakítása sem ördöngösség, ezt bárki otthon egymaga elvégezheti.

Fontos szabály, hogy ütni mindig színéről a fonákja felé, vagyis felülről, fúrni pedig alulról kell. Ez egyértelmű már a gyári kialakítások révén is, hiszen felül egy matrica segíti a lyuk kialakítását, alul pedig egy előmart kőkikönnyítés. Ahány ilyen előkészítést találunk, annyi helyre tehetünk csapot a mosogatónkon. Azért nincsenek gyárilag kialakítva a lyukak, mert a vásárlók egy része jobbos, a másik balos mosogatót használ.

A csaplyuk kiütésének helyét a fölül lévő matrica segíti. Erre kell ráütnünk egy vésővel, pontozóval, vagy akár vídiás kőzetfúróval, mert így biztosan csak annyi törik ki a gránitból, amennyi szükséges. A kiütőszerszám mindenképpen tompa legyen, hogy lefelé szakítsa az anyagot, ne oldalra repessze. Először középre üssünk, majd a széleket pattogtassuk le. A nagyobb egyelést kalapáccsal is elvégezhetjük, végül reszelővel, ráspollyal formáljuk alakra a lyukat. Ha elértük a vastagabb részt, akkor már végeztünk is a munkával, biztosan lesz elég hely a csapnak. Nem baj, ha nem tökéletesen kerek a lyuk, mert a csaptelep úgyis eltakarja.

A fúrást alulról végezzük, határozottan, ne féljünk tehát tőle, mert a gránit ellenálló, nem fog eltörni. Védőszemüveget azonban minden esetben használjunk, mert porolódó részecskék, lepattanó szilánkok bármikor előfordulhatnak. Fúráshoz a mosogatót helyezzük vízszintes helyzetbe, stabilan feküdjön, ne billegjen, mert úgy nem végezhetünk elég precíz munkát. Kifejezetten gránithoz való lyukfúrót használjunk, ezek általában 35 mm átmérőjűek.

Figyelem! A csaplyuk kialakítását csakis a mosogató beépítése előtt végezzük, különben a megfeszülő mosogató eltörhet. A dugóemelőnek és a mosószer-adagolónak is a fenti módon részletezett formában alakíthatjuk ki a lyukakat.

A különféle márkákról általánosságban a következők mondhatók el:

Schock Cristalite: üthető, fúrható;

Schock Cristadur: csak fúrható; (a Cristadur mosogatók készlete csaplyuk fúrót is tartalmaznak)

Blanco: üthető és fúrható (inkább ütni szokták);

Teka: üthető, fúrható;

Ellecci: csak fúrható;

Kevmil: kész csaplyukkal rendelkezik.